Eten, vroeger en nu!

Eten, vroeger en nu!

Smullen!

Het eten van nu is niet te vergelijken met vroeger. Ik vertel je graag over eten van vroeger en neem je mee op een reis terug de tijd in.

  • Tot de 19e eeuw at de gemiddelde Nederlander vooral brood, aardappelen, groenten en af en toe vlees. Exotische specerijen waren heel duur.
  • In de Middeleeuwen gebruikte men veel kruiden zoals peper, kaneel en gember om het eten smakelijker te maken. Dit was een compensatie voor het vaak bedorven vlees.
  • Rond 1850 werd door verbeterde landbouw en transport veel meer variatie in voedsel mogelijk. Producten als rijst, pasta en bananen werden populairder.
  • Tijdens de Eerste Wereldoorlog was er weinig eten door schaarste. Mensen moesten creatief zijn, bijvoorbeeld door tulpenbollen te eten.
  • In de jaren 50 en 60 werd eten uit blik en diepvries populair. Dit bespaarde tijd voor de huisvrouw. Denk aan erwtensoep en spinazie uit blik.
  • Tegenwoordig is er een enorme keuze aan verse, geïmporteerde producten. Ook neemt de belangstelling voor streekproducten en biologisch eten toe
  • In de middeleeuwen was het dagelijks eten vrij eenzijdig en eenvoudig voor de gewone man. Naast brood, groenten en peulvruchten at men geregeld gortepap en hutspot met uien. Vlees was een luxe voor de rijken. Kruiden werden gebruikt om bedorven eten smakelijker te maken.
  • De aardappel deed pas in de 18e eeuw zijn intrede en werd een basisvoedsel. Daarvoor at de arme bevolking vooral rogge- en gerstebrood. Vanaf de 19e eeuw nam de consumptie van aardappelen, groenten en fruit flink toe.
  • De industrialisatie in de 19e eeuw zorgde voor meer fabrieksmatig geproduceerd voedsel, zoals margarine en meel van gebuild tarwe. Ook ontstonden de eerste restaurants in de steden.
  • Tijdens de Eerste Wereldoorlog was er grote schaarste aan basisvoedsel. Mensen moesten improviseren met surrogaten en alternatieven zoals tulpenbollensoep. Na de oorlog namen welvaart en luxe toe.
  • Rantsoenering tijdens WOII zorgde opnieuw voor schaarste. Na de oorlog werd diepvries voedsel populair evenals producten uit blik en mixen om taart mee te bakken.
  • Vanaf de jaren 60 kwam meer aandacht voor gezond eten met minder verzadigd vet en suiker. Ook ontstond de bio-industrie en neemt de diversiteit aan wereldkeukens in Nederland toe.