Little black dress

Little black dress

Little black dress

De little black dress, oftewel de kleine zwarte jurk, is uitgegroeid tot een iconisch kledingstuk dat niet meer weg te denken is uit de modewereld. Maar waar komt deze tijdloze jurk eigenlijk vandaan?

De little black dress dankt zijn populariteit aan modeontwerper Coco Chanel. Zij presenteerde in 1926 een eenvoudige, tot op de knieën komende zwarte jurk in haar collectie. Dit was een opvallende keuze in een tijd waarin vrouwen over het algemeen zeer uitbundige jurken met veel versieringen droegen. Chanels jurk viel op door de simpele coupe en het gebruik van de kleur zwart, die tot dan toe vooral gedragen werd bij rouw.

De jurk was direct een groot succes. Chanel had met haar little black dress de perfecte jurk gecreëerd voor de moderne, actieve vrouw. De jurk was elegant en chic, maar ook praktisch en veelzijdig. De little black dress kon 's avonds gedragen worden met bijpassende avondaccessoires, maar overdag met simpele sieraden voor een meer casual look.

Sinds de introductie van de little black dress is de populariteit van de zwarte jurk alleen maar gegroeid. Talloze ontwerpers hebben inmiddels hun eigen versie van deze klassieker uitgebracht. De little black dress wordt nog steeds gezien als een onmisbaar kledingstuk voor vrouwen en is niet meer weg te denken uit de modegeschiedenis. Het iconische ontwerp van Coco Chanel uit 1926 was hier de start van.