Mijn Reis naar Normandië

Mijn Reis naar Normandië

Mijn reis naar Normandië

Eindelijk was het zover. Na jaren dromen en sparen kon ik een reis maken naar Normandië in Noord-Frankrijk. Normandië staat bekend om zijn prachtige landschappen, historische steden en stranden waar in 1944 de geallieerde invasie plaatsvond.

We landden op de luchthaven van Caen en huurden daar een auto. Onze eerste stop was Bayeux, een pittoresk stadje bekend van het wereldberoemde tapijt van Bayeux. Dit tapijt van bijna 70 meter lang vertelt het hele verhaal van de Slag bij Hastings in 1066. Het was adembenemend om dit kunstwerk uit de 11e eeuw met eigen ogen te zien.

Daarna reden we door naar de landingsstranden van D-Day. We bezochten Omaha Beach, waar destijds hevig werd gevochten. Het was onwerkelijk om daar over het zand te lopen en je de chaos en het bloedvergieten van 6 juni 1944 proberen voor te stellen. De Amerikaanse begraafplaats boven op de kliffen bij Omaha Beach was indrukwekkend.

Ook reden we langs Pointe du Hoc waar Amerikaanse troepen de Duitse verdedigingswerken bestormden en Utah Beach dat als eerste door de Amerikanen werd veroverd. Overal zie je nog de littekens van de oorlog; kraters in het landschap, bunkers en monumenten. Het was een aangrijpende ervaring.

Na enkele dagen geschiedenis dompelden we ons onder in de Normandische natuur. We reden over slingerende weggetjes door uitgestrekte appelboomgaarden en pittoreske dorpjes met vakwerkhuizen en bloemenpracht. De natuur was zo groen en idyllisch. Ook de typische Normandische gerechten als kaas, cider, calvados en rouille met verse vis smaakten heerlijk.

Kortom, het was een onvergetelijke reis. Normandië heeft zoveel te bieden: prachtige natuur, boeiende geschiedenis en heerlijk eten en drinken. Ik kan iedereen aanraden om hier eens naartoe te gaan. Het is een uniek stukje Frankrijk dat zeker de moeite waard is om te ontdekken.